Zelf Tagliatelle maken – Pasta maken doe je zo
Ingredienten (voor ong. 4 personen)
Durum tarwe (Semola) | 150 gram | |
Tarwe bloem | 150 gram | |
Eieren | 3 stuks | |
Zout | een snufje | |
Olijfolie | een scheutje |
Zelf tagliatelle maken; het is zoveel lekkerder dan gedroogde tagliatelle uit de supermarkt. De saus van je gerecht wordt vele malen beter opgenomen door verse pasta dan door gedroogde pasta. Het is wat meer werk, maar dan heb je ook wat😁
Keukenmachine
Met dit recept heb ik het begin een keukenmachine (met kneedhaak) gebruikt en daarna nog even goed en stevig gekneed. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon zonder keukenmachine doen.
Pastamachine
Voor dit recept heb ik een pastamachine gebruikt ook dit is niet perse nodig. Wel moet je je deeg zelf uitrollen en in gelijkmatige slierten snijden. Het nadeel is dat het veel meer tijd kost. Een pastamachine heb je voor het leven en kost je slechts €20 euro.
- Kneed 150 gram tarwebloem (fijne bloem), 150 gram durum tarwe (harde tarwe) en 3 eieren met een scheut olijfolie en een snufje zout tot een ronde bol. Is je deeg te droog? Voeg dan gelijkmatig een klein beetje olijfolie toe. Niet in één keer teveel, maar beetje bij beetje.
- Als je goed en stevig genoeg gekneed hebt, leg je je deegbal op een bord en dek dit af met transparante folie. Laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
- Bestrooi je deegbal met wat bloem en snijd hem in 2 helften. Rol je deeg uit tot ongeveer een halve centimeter zodat hij door de gleuf van je pastamachine past. Zet je pastamachine op de hoogste stand. Haal je deeg door de pastamachine heen. Herhaal dit net zo vaak totdat je bij standje 2 gekomen bent. Heb je geen pasta machine? Rol het deeg zo dun je zelf wilt. Houd ongeveer een stuk van 60 x 25 cm aan.
- Bestrooi je deeg aan beide kanten nog met wat extra bloem. Zet je hendel vervolgens op het gedeelte waar je tagliatelle mee kan maken. Leg je deeg tussen deze gleuf en rol de hendel tot het hele gedeelte erdoorheen is. Heb je geen pastamachine? Snijd het deeg dan in gelijkmatige slierten van ongeveer 1 cm breed.
- Bestrooi de tagliatelle met nog een beetje bloem zodat het niet aan elkaar plakt. Je kunt de pasta gelijk gebruiken, wil je het later consumeren? Dan kun je de pasta laten drogen aan een pasta droogboom of aan de handvat van je oven.
- Is je deeg te nat? Geen paniek; voeg wat extra bloem toe tot je de juiste consistentie krijgt.
- Is je deeg te droog? Voeg gelijkmatig wat olijfolie of water toe.
- Durum tarwe (Semola) is te koop in zowel elke supermarkt. Ik kocht het bij de Albert Heijn.
Tagliatelle maken in stappen
Zelfgemaakte tagliatelle koken
Laat een ruime pan met water koken en voeg hierbij een snufje zout aan toe. Verse tagliatelle moet je maximaal 2 minuten koken, het is heel snel klaar. Proef altijd even een sliertje of je tagliatelle gaar is.
Verse tagliatelle bewaren
Bewaar verse tagliatelle maximaal 3 dagen in de koelkast. Voor het beste resultaat: dezelfde dag maken en dezelfde dag opeten!
Tips:
Geen reacties