Zelf friet maken – Zo moet het!
Ingrediënten
Kruimige aardappelen (groot) | 500 gram | |
Zout | naar smaak |
Extra nodig
Frituurpan | met olie | |
Keukenpapier | 2/3 vellen |
Als je nog nooit zelf friet of patat gemaakt hebt: doen! Het is écht zo lekker. Met deze stap-voor-stap uitleg kun jij de lekkerste (verse) friet maken. Vanaf vandaag koop je nooit meer friet uit de supermarkt!
Hoe zelf friet maken – stap voor stap
- Verwarm de frituurpan voor op 150 graden. Schil de aardappelen met bijvoorbeeld een dunschiller of aardappelschilmes. Gebruik alleen grote langwerpige aardappelen, anders krijg je kleine frietjes.
- Snijd de aardappelen in de vorm van frietjes; ik houd persoonlijk van Vlaamse friet, dus ik heb ze wat dikker gesneden. Mocht je hier niet van houden, snijd ze dan gewoon dunner. Gebruik bij voorkeur een groot koksmes. Laat de friet even in koud water staan (een paar minuutjes) zodat de zetmeel van de buitenkant afkomt.
- Dep vervolgens de friet droog met een schone theedoek.
- We gaan nu voorbakken (op 150 graden) voor ongeveer 4-5 minuten (prik in een frietje om te kijken of deze zacht is). Laat uitlekken op keukenpapier en laat even afkoelen/rusten. Geef de friet even de tijd om af te koelen, dan krijg je het beste resultaat.
- Zet de frituurpan nu op 180 graden en bak ongeveer 3-4 minuten krokant. Laat de patat uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zout.
Tip
- Als je nog voorgebakken friet over hebt vries het dan gewoon in (wel even wat langer bakken als je ze direct uit de diepvries in de frituurpan gooit!).
- De patatjes hoeven niet allemaal gelijk te zijn; dat noem je ambachtelijke patatjes!
Serveer met je favoriete saus en snacks! Bewaar dit recept op Pinterest.
Geen reacties