Recepten

Zelf friet maken – Zo moet het!

Zelf friet maken – Zo moet het!
Welkom allen op mijn nieuwe site! 
Op Zaligrecept.nl kun je zowel makkelijke als uitgebreide recepten vinden, of je nou weinig tijd hebt om in de keuken te staan of juist heel veel; met Zaligrecept.nl wil ik zoveel mogelijk (thuis)koks de lekkerste recepten aanbieden. 

ovenschotel recepten

slowcooker recepten

pasta recepten

Ingrediënten

Kruimige aardappelen (groot) 500 gram
Zout naar smaak

Extra nodig

Frituurpan met olie
Keukenpapier 2/3 vellen

Als je nog nooit zelf friet of patat gemaakt hebt: doen! Het is écht zo lekker. Met deze stap-voor-stap uitleg kun jij de lekkerste (verse) friet maken. Vanaf vandaag koop je nooit meer friet uit de supermarkt!

Met smakelijke groet

Hoe zelf friet maken – stap voor stap

 1. Verwarm de frituurpan voor op 150 graden. Schil de aardappelen met bijvoorbeeld een dunschiller of aardappelschilmes. Gebruik alleen grote langwerpige aardappelen, anders krijg je kleine frietjes.
 2. Stap 1: frituurpan aan en aardappels schillen

 3. Snijd de aardappelen in de vorm van frietjes; ik houd persoonlijk van Vlaamse friet, dus ik heb ze wat dikker gesneden. Mocht je hier niet van houden, snijd ze dan gewoon dunner. Gebruik bij voorkeur een groot koksmes. Laat de friet even in koud water staan (een paar minuutjes) zodat de zetmeel van de buitenkant afkomt.
 4. Stap 2: snijden en in water leggen

 5. Dep vervolgens de friet droog met een schone theedoek.
 6. Stap 3: dep friet droog

 7. We gaan nu voorbakken (op 150 graden) voor ongeveer 4-5 minuten (prik in een frietje om te kijken of deze zacht is). Laat uitlekken op keukenpapier en laat even afkoelen/rusten. Geef de friet even de tijd om af te koelen, dan krijg je het beste resultaat.
 8. Stap 4: voorbakken voor zelf friet maken

 9. Zet de frituurpan nu op 180 graden en bak ongeveer 3-4 minuten krokant. Laat de patat uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zout.
 10. Zelf friet bakken

Tip

 • Als je nog voorgebakken friet over hebt vries het dan gewoon in (wel even wat langer bakken als je ze direct uit de diepvries in de frituurpan gooit!).
 • De patatjes hoeven niet allemaal gelijk te zijn; dat noem je ambachtelijke patatjes!

Serveer met je favoriete saus en snacks! Bewaar dit recept op Pinterest.
Zelf friet maken recept

Voorbereiding

15 min

Kooktijd

8 min

Beoordeel dit recept

80%

Favoriet

Geen reacties

Reactie achterlaten

Laatste Recepten