Bereiden
10 minKoken
3 uurSurinaams stoofvlees voor ongeveer 3-4 personen
Sukadelappen | 750 gram | |
Ketjap manis | 6 eetlepels | |
Oestersaus | 2 eetlepels | |
Bruine suiker | 1 eetlepel | |
Gemberpoeder (djahé) | 2 theelepels | |
Knoflook, geperst | 4 tenen | |
Chili peper | 1 stuk | |
Ui | 1 grote | |
Citroengras / serehpoeder | 1 theelepel | |
Paprikapoeder | 1 theelepel | |
5 kruidenpoeder | 1 theelepel | |
Tamarindepasta / scheutje azijn | 1 eetlepel | |
Tomatenblokjes (blik) | 2 volle eetlepels | |
Runderbouillonblokje | 1 stuk | |
Zout en peper | naar smaak |
Optioneel
Maizena | 1 eetlepel |
Nieuw recept: Surinaams stoofvlees! Je kunt het recept zowel in een braadpan maken (2 á 3 uur) als in een slowcooker (8 uur). Mijn voorkeur gaat eigenlijk altijd uit naar de slowcooker – omdat het dan extra mals wordt en je niet hoeft thuis te blijven om je vlees te laten sudderen.
Surinaams stoofvlees (stap voor stap) bereiden
- Zet alvast alle ingrediënten klaar en laat het vlees op kamertemperatuur komen, hierdoor zal het vlees malser worden. Snijd het vlees in blokken van 2×3 cm en de ui en rode peper fijn en pers de knoflook.
- Verwarm een scheutje neutrale olie op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook in een (braad)pan met stevige bodem of pan van de slowcooker (mocht deze uitneembaar zijn). Als het “glazig” begint te worden kun je door naar de volgende stap.
- Draai nu het vuur harder en voeg de sukadelappen toe. Blijf goed omscheppen – het vlees moet even dichtschroeien. Draai vervolgens het vuur uit.
- Voeg nu de rest van de ingrediënten toe; de ketjap, oestersaus, bruine suiker, gemberpoeder, chili peper, serehpoeder, paprikapoeder, 5 kruiden poeder, tomatenblokjes, runderbouillonblokje, tamarindepasta (of een scheutje azijn), peper & zout. Roer alles goed door elkaar.
- Zet de deksel op de pan en laat het in een braadpan zo’n 3 uur zachtjes sudderen of in de slowcooker voor 8 uur op standje “low”. Extra vocht toevoegen is niet nodig. Wil je een wat dikker sausje hebben? Voeg dan het laatste uurtje 1 eetlepel maizena toe.
- Laat de sukadelappen op kamertemperatuur komen alvorens je begint met de bereiding;
- Voeg altijd een zuurtje toe om je Surinaams stoofvlees extra mals te maken. Dit kan natuurazijn of citroensap zijn of in dit geval tamarindepasta (Surinaams kakapoesie);
- Stoof altijd met de deksel OP de pan.
Tips voor het stoven:
Serveer met kousenband / boontjes, rijst en/of nasi. Ook lekker op een vers pistoletje. Bewaar dit recept op Pinterest om het later te bekijken! Volg ons ook op Instagram!
Koken is mijn passie & die wil ik graag met jullie delen. Hier kun je zowel makkelijke als uitgebreide recepten vinden, of je nou weinig tijd hebt om in de keuken te staan of juist heel veel; met Zaligrecept.nl wil ik zoveel mogelijk (thuis)koks de lekkerste recepten aanbieden. Geef gerust je mening over mijn recepten (met een reactie, sterbeoordeling of gewoon een mailtje, alles is welkom)
Heb het deze week gemaakt in de slowcooker en het was heerlijk. Dank je wel!
Hoi Bianca,
Bedankt voor je reactie, fijn om te horen dat het lekker was!
Groet,
Manuel
Hoi Bianca,
Bedankt voor je berichtje, fijn om te horen dat het heerlijk was!
Groet,
Manuel