Recepten

Surinaams stoofvlees

Surinaams stoofvlees
Welkom allen op mijn nieuwe site! 
Op Zaligrecept.nl kun je zowel makkelijke als uitgebreide recepten vinden, of je nou weinig tijd hebt om in de keuken te staan of juist heel veel; met Zaligrecept.nl wil ik zoveel mogelijk (thuis)koks de lekkerste recepten aanbieden. 

ovenschotel recepten

slowcooker recepten

pasta recepten

Surinaams stoofvlees voor ongeveer 3-4 personen

Sukadelappen 750 gram
Ketjap manis 6 eetlepels
Oestersaus 2 eetlepels
Bruine suiker 1 eetlepel
Gemberpoeder (djahé) 2 theelepels
Knoflook, geperst 4 tenen
Chili peper 1 stuk
Ui 1 grote
Citroengras / serehpoeder 1 theelepel
Paprikapoeder 1 theelepel
5 kruidenpoeder 1 theelepel
Tamarindepasta / scheutje azijn 1 eetlepel
Tomatenblokjes (blik) 2 volle eetlepels
Runderbouillonblokje 1 stuk
Zout en peper naar smaak

Optioneel

Maizena 1 eetlepel

Nieuw recept: Surinaams stoofvlees! Je kunt het recept zowel in een braadpan maken (2 á 3 uur) als in een slowcooker (8 uur). Mijn voorkeur gaat eigenlijk altijd uit naar de slowcooker – omdat het dan extra mals wordt en je niet hoeft thuis te blijven om je vlees te laten sudderen.

Met smakelijke groet

Surinaams stoofvlees (stap voor stap) bereiden

  1. Zet alvast alle ingrediënten klaar en laat het vlees op kamertemperatuur komen, hierdoor zal het vlees malser worden. Snijd het vlees in blokken van 2×3 cm en de ui en rode peper fijn en pers de knoflook.
  2. Stap 1: zet alles klaar en laat vlees op kamertemperatuur komen

  3. Verwarm een scheutje neutrale olie op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook in een (braad)pan met stevige bodem of pan van de slowcooker (mocht deze uitneembaar zijn). Als het “glazig” begint te worden kun je door naar de volgende stap.
  4. Stap 2: ui en knoflook fruiten

  5. Draai nu het vuur harder en voeg de sukadelappen toe. Blijf goed omscheppen – het vlees moet even dichtschroeien. Draai vervolgens het vuur uit.
  6. Stap 3: sukadelappen / vlees toevoegen aan de pan

  7. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe; de ketjap, oestersaus, bruine suiker, gemberpoeder, chili peper, serehpoeder, paprikapoeder, 5 kruiden poeder, tomatenblokjes, runderbouillonblokje, tamarindepasta (of een scheutje azijn), peper & zout. Roer alles goed door elkaar.
  8. Stap 4: overige ingrediënten toevoegen aan de pan

  9. Zet de deksel op de pan en laat het in een braadpan zo’n 3 uur zachtjes sudderen of in de slowcooker voor 8 uur op standje “low”. Extra vocht toevoegen is niet nodig. Wil je een wat dikker sausje hebben? Voeg dan het laatste uurtje 1 eetlepel maizena toe.
  10. Stap 5: zet de braadpan of slowcooker aan (dit recept is geschikt voor beide)

    Tips voor het stoven:

    • Laat de sukadelappen op kamertemperatuur komen alvorens je begint met de bereiding;
    • Voeg altijd een zuurtje toe om je Surinaams stoofvlees extra mals te maken. Dit kan natuurazijn of citroensap zijn of in dit geval tamarindepasta (Surinaams kakapoesie);
    • Stoof altijd met de deksel OP de pan.

    Serveer met kousenband / boontjes, rijst en/of nasi. Ook lekker op een vers pistoletje. Bewaar dit recept op Pinterest om het later te bekijken! Volg ons ook op Instagram!
    Surinaams stoofvlees recept - Surinaamse keuken

    Voorbereiding

    10 min

    Kooktijd

    3 uur

Beoordeel dit recept

87%

Favoriet

31 Reacties

  • Heb het deze week gemaakt in de slowcooker en het was heerlijk. Dank je wel!

    • Hoi Bianca,
      Bedankt voor je berichtje, fijn om te horen dat het heerlijk was!

      Groet,
      Manuel

  • Avatar
    Marco van Eijk 3 jaar geleden

    Vandaag gegeten. Was heerlijk!!!!
    Moet het gelijk doorsturen aan onze vrienden. Heb 1,5 kg sukade gebruikt en de rest van de ingrediënten ook verdubbeld. Met de slowcooker

    • Ha Marco,
      Super bedankt voor je reactie.
      Goed om te horen en bedankt dat je de link hebt gedeeld!
      Een fijne avond nog,
      Groet,
      Manuel

  • Gister bereid en samen gegeten met Rijst en sajoer boontjes.
    Was heerlijk en tot nu toe het beste recept voor de slowcooker.

    • Hoi Ben,
      Heel erg bedankt voor je bericht!
      Voor mij ook 1 van mijn eerste keuzes voor de slowcooker!
      Groetjes,
      Manuel

  • Eigenlijk is sukadelap het lekkerste vlees !
    Heel goed recept. Ik heb nog een madam Jeanette toegevoegd.

    • Hi Eric,
      Bedankt voor je reactie.
      Sukadelap heeft bij mij ook de voorkeur!
      Fijn dat het gesmaakt heeft!

      Groetjes,
      Manuel

  • Avatar
    Ria coenen 3 jaar geleden

    Hoi Manuel,
    Wil het recept graag in de oven klaar maken, welke warmtestand moet ik dan gebruiken?
    Groetjes, Ria.

    • Hi Ria,
      Verhit de oven voor op 100 °C en laat ongeveer 7 uur sudderen!
      De stand maakt in principe niet uit, als het maar geen grillstand is en rond de 100 °C.

      Groetjes
      Manuel

  • Hoi Manuel!
    Ik heb dit recept nu al een paar keer met een braadpan in mijn kamado barbecue gemaakt, een uurtje of 8 rond de 90 graden. Het eerste uur laat ik de deksel van de pan, zodat de barbecue aroma’s goed bij het gerecht komen. Resultaat is geweldig! Dank voor het recept! PS: ik gebruik verse gember in plaats van poeder.
    Groetjes, Paul

    • Beste Paul,

      Bedankt voor je reactie!
      Als ik ooit nog een nieuwe barbecue aanschaf, zal het zeker ook een keramische zijn, lijkt me helemaal geweldig voor slowcooking😁.’

      Groetjes Manuel

  • Avatar
    sylvia Looman 3 jaar geleden

    ik heb geen slowcooker maar heb het gewoon ouderwets laten sudderen. Het was heer lijk, ga t zeker nog n keer maken. Gegeten met sajoer boontje en basmatisrijst.

    • Hi Sylvia,

      Heel bedankt voor je reactie!
      Super dat je het heerlijk vond – daar doen we het voor😊.’
      Goede combinatie!💪

      Groetjes Manuel

  • Hoi, wat bedoel je met kruidenpoeder? Welke kruiden precies?

  • Avatar
    Jef Vriezelaar 2 jaar geleden

    Ik neem aan dat je de 5 kruiden poeder bedoeld. Dit kun je kant en klaar kopen in bijv. AH. Staat vaak vernoemd als 5 spices.

  • Mmmmm we hebben heerlijk gegeten. Dit ga ik vaker maken.

  • Heerlijk

  • Avatar
    Akkelien 2 jaar geleden

    Kun je ook zonder oestersaus maken

  • Dit is echt het lekkerst recept voor stoofvlees ever…..

  • Het lijkt me heerlijk..Ga het ook proberen…Ga in de slowcooker doen moet je dan ook van tevoren de uien ,knoflook en het vlees bakken voor dat het de slowcooker ingaat?

    Vriendelijke groet,Carola

  • Laat maar ja dus haha..

  • Avatar
    Annemie 2 jaar geleden

    Kun je dit recept ook met runderpoelet maken. Alvast bedankt.

  • Het was super lekker !
    Dankjewel voor het delen van het recept.

  • Avatar
    Annemarie 1 jaar geleden

    Het was ongelofelijk lekker . Heb het in de braadpan gemaakt .
    Hartelijk dank voor het recept

  • Suuper lekker Manuel!..

  • Avatar
    Bernadette 1 jaar geleden

    Per ongeluk de maizena er meteen al in gedaan 😬 zou dat nog ernstige gevolgen hebben? 😉 hoop het niet

  • Deze blijft erin bij ons, wij eten het graag met een broodje op zaterdag met atjar ketimoen. En altijd nog een portie in de vriezer.

  • Wat een superlekker rundvlees stoof. Grote hoeveelheid gemaakt, helft ingevroren. Genoten hebben we. Vandaag uit de vriezer gegeten. Wederom genoten. Dit gerecht gaan we vaker maken. Dankjewel voor dit recept,

  • Waarom heeft dit recept een hele zure nasmaak wat doe ik verkeerd

Reactie achterlaten

Laatste Recepten