Surinaams stoofvlees
Surinaams stoofvlees voor ongeveer 3-4 personen
Sukadelappen | 750 gram | |
Ketjap manis | 6 eetlepels | |
Oestersaus | 2 eetlepels | |
Bruine suiker | 1 eetlepel | |
Gemberpoeder (djahé) | 2 theelepels | |
Knoflook, geperst | 4 tenen | |
Chili peper | 1 stuk | |
Ui | 1 grote | |
Citroengras / serehpoeder | 1 theelepel | |
Paprikapoeder | 1 theelepel | |
5 kruidenpoeder | 1 theelepel | |
Tamarindepasta / scheutje azijn | 1 eetlepel | |
Tomatenblokjes (blik) | 2 volle eetlepels | |
Runderbouillonblokje | 1 stuk | |
Zout en peper | naar smaak |
Optioneel
Maizena | 1 eetlepel |
Nieuw recept: Surinaams stoofvlees! Je kunt het recept zowel in een braadpan maken (2 á 3 uur) als in een slowcooker (8 uur). Mijn voorkeur gaat eigenlijk altijd uit naar de slowcooker – omdat het dan extra mals wordt en je niet hoeft thuis te blijven om je vlees te laten sudderen.
Surinaams stoofvlees (stap voor stap) bereiden
- Zet alvast alle ingrediënten klaar en laat het vlees op kamertemperatuur komen, hierdoor zal het vlees malser worden. Snijd het vlees in blokken van 2×3 cm en de ui en rode peper fijn en pers de knoflook.
- Verwarm een scheutje neutrale olie op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook in een (braad)pan met stevige bodem of pan van de slowcooker (mocht deze uitneembaar zijn). Als het “glazig” begint te worden kun je door naar de volgende stap.
- Draai nu het vuur harder en voeg de sukadelappen toe. Blijf goed omscheppen – het vlees moet even dichtschroeien. Draai vervolgens het vuur uit.
- Voeg nu de rest van de ingrediënten toe; de ketjap, oestersaus, bruine suiker, gemberpoeder, chili peper, serehpoeder, paprikapoeder, 5 kruiden poeder, tomatenblokjes, runderbouillonblokje, tamarindepasta (of een scheutje azijn), peper & zout. Roer alles goed door elkaar.
- Zet de deksel op de pan en laat het in een braadpan zo’n 3 uur zachtjes sudderen of in de slowcooker voor 8 uur op standje “low”. Extra vocht toevoegen is niet nodig. Wil je een wat dikker sausje hebben? Voeg dan het laatste uurtje 1 eetlepel maizena toe.
- Laat de sukadelappen op kamertemperatuur komen alvorens je begint met de bereiding;
- Voeg altijd een zuurtje toe om je Surinaams stoofvlees extra mals te maken. Dit kan natuurazijn of citroensap zijn of in dit geval tamarindepasta (Surinaams kakapoesie);
- Stoof altijd met de deksel OP de pan.
Tips voor het stoven:
Serveer met kousenband / boontjes, rijst en/of nasi. Ook lekker op een vers pistoletje. Bewaar dit recept op Pinterest om het later te bekijken! Volg ons ook op Instagram!
Heb het deze week gemaakt in de slowcooker en het was heerlijk. Dank je wel!
Hoi Bianca,
Bedankt voor je berichtje, fijn om te horen dat het heerlijk was!
Groet,
Manuel
Vandaag gegeten. Was heerlijk!!!!
Moet het gelijk doorsturen aan onze vrienden. Heb 1,5 kg sukade gebruikt en de rest van de ingrediënten ook verdubbeld. Met de slowcooker
Ha Marco,
Super bedankt voor je reactie.
Goed om te horen en bedankt dat je de link hebt gedeeld!
Een fijne avond nog,
Groet,
Manuel
Gister bereid en samen gegeten met Rijst en sajoer boontjes.
Was heerlijk en tot nu toe het beste recept voor de slowcooker.
Hoi Ben,
Heel erg bedankt voor je bericht!
Voor mij ook 1 van mijn eerste keuzes voor de slowcooker!
Groetjes,
Manuel
Eigenlijk is sukadelap het lekkerste vlees !
Heel goed recept. Ik heb nog een madam Jeanette toegevoegd.
Hi Eric,
Bedankt voor je reactie.
Sukadelap heeft bij mij ook de voorkeur!
Fijn dat het gesmaakt heeft!
Groetjes,
Manuel
Hoi Manuel,
Wil het recept graag in de oven klaar maken, welke warmtestand moet ik dan gebruiken?
Groetjes, Ria.
Hi Ria,
Verhit de oven voor op 100 °C en laat ongeveer 7 uur sudderen!
De stand maakt in principe niet uit, als het maar geen grillstand is en rond de 100 °C.
Groetjes
Manuel
Hoi Manuel!
Ik heb dit recept nu al een paar keer met een braadpan in mijn kamado barbecue gemaakt, een uurtje of 8 rond de 90 graden. Het eerste uur laat ik de deksel van de pan, zodat de barbecue aroma’s goed bij het gerecht komen. Resultaat is geweldig! Dank voor het recept! PS: ik gebruik verse gember in plaats van poeder.
Groetjes, Paul
Beste Paul,
Bedankt voor je reactie!
Als ik ooit nog een nieuwe barbecue aanschaf, zal het zeker ook een keramische zijn, lijkt me helemaal geweldig voor slowcooking😁.’
Groetjes Manuel
ik heb geen slowcooker maar heb het gewoon ouderwets laten sudderen. Het was heer lijk, ga t zeker nog n keer maken. Gegeten met sajoer boontje en basmatisrijst.
Hi Sylvia,
Heel bedankt voor je reactie!
Super dat je het heerlijk vond – daar doen we het voor😊.’
Goede combinatie!💪
Groetjes Manuel
Hoi, wat bedoel je met kruidenpoeder? Welke kruiden precies?
Ik neem aan dat je de 5 kruiden poeder bedoeld. Dit kun je kant en klaar kopen in bijv. AH. Staat vaak vernoemd als 5 spices.
Mmmmm we hebben heerlijk gegeten. Dit ga ik vaker maken.
Heerlijk
Kun je ook zonder oestersaus maken
Dit is echt het lekkerst recept voor stoofvlees ever…..
Het lijkt me heerlijk..Ga het ook proberen…Ga in de slowcooker doen moet je dan ook van tevoren de uien ,knoflook en het vlees bakken voor dat het de slowcooker ingaat?
Vriendelijke groet,Carola
Laat maar ja dus haha..
Kun je dit recept ook met runderpoelet maken. Alvast bedankt.
Het was super lekker !
Dankjewel voor het delen van het recept.
Beste Bas,
Goed om te horen, graag gedaan.
Groetjes Manuel
Het was ongelofelijk lekker . Heb het in de braadpan gemaakt .
Hartelijk dank voor het recept
Suuper lekker Manuel!..
Per ongeluk de maizena er meteen al in gedaan 😬 zou dat nog ernstige gevolgen hebben? 😉 hoop het niet
Deze blijft erin bij ons, wij eten het graag met een broodje op zaterdag met atjar ketimoen. En altijd nog een portie in de vriezer.
Wat een superlekker rundvlees stoof. Grote hoeveelheid gemaakt, helft ingevroren. Genoten hebben we. Vandaag uit de vriezer gegeten. Wederom genoten. Dit gerecht gaan we vaker maken. Dankjewel voor dit recept,
Waarom heeft dit recept een hele zure nasmaak wat doe ik verkeerd