Recepten

Soto ajam (soto soep)

Soto ajam (soto soep)
Welkom allen op mijn nieuwe site! 
Op Zaligrecept.nl kun je zowel makkelijke als uitgebreide recepten vinden, of je nou weinig tijd hebt om in de keuken te staan of juist heel veel; met Zaligrecept.nl wil ik zoveel mogelijk (thuis)koks de lekkerste recepten aanbieden. 

ovenschotel recepten

slowcooker recepten

pasta recepten

Boemboe maken soto ajam

Gele uien 2 stuks
Kemirinoten 5 stuks
Knoflook 4 teentjes
Verse gember 4 cm
Verse laos 4 cm
Kurkuma (koenjit) 2 eetlepels
Ketoembar (korianderpoeder) 2 eetlepels
Zout 1 theelepel
Olie scheutje

Bendigdheden Soto ajam (ca. 6 personen)

Kippendijen 1,5 kg
Water 3 liter
Kippenbouillon 3 blokjes
Serehstengels 2 stuks
Djeroek poeroet 3 blaadjes
Daun salam 2 blaadjes

Garneer deze sotosoep met

Basmatirijst 100 gram
Mihoen 100 gram
Grote aardappel 1 stuk
Sperziebonen 100 gram
Lente-ui 1 bosje
Gekookte eieren 6 stuks
Gebakken uitjes 1 bakje
Kroepoek 1 zak
Taugé 1 zakje á 250 gram
Verse selderie een paar takjes, fijn

Soto ajam (soto soep) is een Indische maaltijdsoep met van alles en nog wat – je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Soto spreek je trouwens uit als “sotto”. De betekenis van “soto” is soep en “Ajam” staat voor kip. De garnering serveert men op tafel, zodat iedereen zijn of haar eigen soto ajam kan maken. Laat de kip lekker lang sudderen in de bouillon en de boemboe voor het beste resultaat, liefst een dag van te voren!

Met smakelijke groet

Hoe soto ajam bereiden – stap voor stap

  1. Snijd de ui in stukken maal samen met de kemirinoten, knoflook, gember, laos, kurkuma, ketoembar, zout en wat olie in een staafmixer of vijzel en maak hier een pasta van.
  2. Boemboe maken voor de soto ajam / soto soep

  3. Fruit de boemboe aan in een scheutje olie (op middelhoog vuur) en voeg hier twee serehstengels, djeroek poeroet en daun salam aan toe en laat de geuren even vrijkomen.
  4. Boemboe aanfruiten

  5. Zet ondertussen een ruime pan met water, kip, bouillonblokje en 1 stengel sereh op met de deksel schuin op de pan. Voeg hier na 5 minuten de boemboe aan toe. Laat een paar uur rustig sudderen (1 á 2 uur). Hoe langer hoe beter je bouillon! Tip: de bouillon een dag van te voren maken = nog lekkerder
  6. Kip / bouillon maken soto soep

  7. Ik kies er altijd zelf voor om van te voren alle garnering klaar te maken en deze voor het opdienen even op te warmen in de magnetron. Mocht je dit niet kunnen of willen, dan kun je dit ook een uurtje voor het opdienen doen: kook de basmatirijst, aardappelen, eieren en sperziebonen en laat de mihoen wellen in kokend water. Snijd de lente-ui in fijne stukjes en schil de aardappel – snijd deze in kleine stukjes en doe deze in een kommetje. Dek de kommetjes af en bewaar in de koelkast.
  8. Garnering voorbereiden soto ajam (soto soep)

  9. Na een paar uur is de kip lekker mals geworden en de bouillon goed op smaak, haal dan de kip eruit (eventueel schuim weghalen met een schuimspaan). Pluk (met 2 vorken) of snijd de kip in fijne stukjes en doe deze in een mooie kom.
  10. Kip plukken soto ajam soep

Serveer alle ingrediënten voor de soto ajam op tafel in kommetjes samen met de pan bouillon en laat iedereen zijn of haar eigen soto ajam maken. Bewaar dit recept op Pinterest.
Soto ajam / soto soep maken

Voorbereiding

30 min

Kooktijd

1 uur

Beoordeel dit recept

97%

Favoriet

1 Reactie

Reactie achterlaten

Laatste Recepten