Soto ajam (soto soep)
Boemboe maken soto ajam
Gele uien | 2 stuks | |
Kemirinoten | 5 stuks | |
Knoflook | 4 teentjes | |
Verse gember | 4 cm | |
Verse laos | 4 cm | |
Kurkuma (koenjit) | 2 eetlepels | |
Ketoembar (korianderpoeder) | 2 eetlepels | |
Zout | 1 theelepel | |
Olie | scheutje |
Bendigdheden Soto ajam (ca. 6 personen)
Kippendijen | 1,5 kg | |
Water | 3 liter | |
Kippenbouillon | 3 blokjes | |
Serehstengels | 2 stuks | |
Djeroek poeroet | 3 blaadjes | |
Daun salam | 2 blaadjes |
Garneer deze sotosoep met
Basmatirijst | 100 gram | |
Mihoen | 100 gram | |
Grote aardappel | 1 stuk | |
Sperziebonen | 100 gram | |
Lente-ui | 1 bosje | |
Gekookte eieren | 6 stuks | |
Gebakken uitjes | 1 bakje | |
Kroepoek | 1 zak | |
Taugé | 1 zakje á 250 gram | |
Verse selderie | een paar takjes, fijn |
Soto ajam (soto soep) is een Indische maaltijdsoep met van alles en nog wat – je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Soto spreek je trouwens uit als “sotto”. De betekenis van “soto” is soep en “Ajam” staat voor kip. De garnering serveert men op tafel, zodat iedereen zijn of haar eigen soto ajam kan maken. Laat de kip lekker lang sudderen in de bouillon en de boemboe voor het beste resultaat, liefst een dag van te voren!
Hoe soto ajam bereiden – stap voor stap
- Snijd de ui in stukken maal samen met de kemirinoten, knoflook, gember, laos, kurkuma, ketoembar, zout en wat olie in een staafmixer of vijzel en maak hier een pasta van.
- Fruit de boemboe aan in een scheutje olie (op middelhoog vuur) en voeg hier twee serehstengels, djeroek poeroet en daun salam aan toe en laat de geuren even vrijkomen.
- Zet ondertussen een ruime pan met water, kip, bouillonblokje en 1 stengel sereh op met de deksel schuin op de pan. Voeg hier na 5 minuten de boemboe aan toe. Laat een paar uur rustig sudderen (1 á 2 uur). Hoe langer hoe beter je bouillon! Tip: de bouillon een dag van te voren maken = nog lekkerder
- Ik kies er altijd zelf voor om van te voren alle garnering klaar te maken en deze voor het opdienen even op te warmen in de magnetron. Mocht je dit niet kunnen of willen, dan kun je dit ook een uurtje voor het opdienen doen: kook de basmatirijst, aardappelen, eieren en sperziebonen en laat de mihoen wellen in kokend water. Snijd de lente-ui in fijne stukjes en schil de aardappel – snijd deze in kleine stukjes en doe deze in een kommetje. Dek de kommetjes af en bewaar in de koelkast.
- Na een paar uur is de kip lekker mals geworden en de bouillon goed op smaak, haal dan de kip eruit (eventueel schuim weghalen met een schuimspaan). Pluk (met 2 vorken) of snijd de kip in fijne stukjes en doe deze in een mooie kom.
Serveer alle ingrediënten voor de soto ajam op tafel in kommetjes samen met de pan bouillon en laat iedereen zijn of haar eigen soto ajam maken. Bewaar dit recept op Pinterest.
Goed recept