Saté Babi (Saté van varkensvlees)

Ingrediënten voor ongeveer 25 saté babi's
Schouderkarbonade, zonder bot | 1000 gram | |
Ketjap medja | 8 eetlepels | |
Middelgrote uien | 2 stuks | |
Zonnebloemolie | Flinke scheut | |
Gula djawa / palmsuiker | 1 eetlepel | |
Citroensap | 0,5 stuk (of 1 el) | |
Verse knoflook | 8 tenen | |
Gebakken uitjes | 8 eetlepels | |
Sambal oelek | 1 eetlepel | |
Zout en zwarte peper | naar smaak |
Mocht je deze week de barbecue aanzetten; probeer dit recept voor saté babi (saté van varkensvlees). Een familierecept uit de authentieke Indische keuken, smullen dus!☺ Alhoewel iedere Indische familie een eigen saté recept heeft, vind ik deze wel één van de lekkerste die ik tot nu toe geproefd heb.
Hoe Saté babi bereiden – stap voor stap
- Snijd de ui en knoflook fijn. Verwarm een scheutje in de pan en bak de ui en knoflook glazig (3-4 minuten, middelhoog vuur).
- Voeg de gefruite ui en knoflook toe aan een keukenmixer en voeg hierin de ketjap, citroensap, gebakken uitjes, sambal oelek, gula djawa, zout en peper naar smaak toe. Mix dit tot elkaar tot je een gladde marinade hebt.
- Snijd ondertussen de schouderkarbonade in reepjes van 1x2cm en leg deze in een ruime kom. Voeg hieraan de marinade voor de saté babi aan toe. Meng goed door elkaar. Laat minimaal 1 uur staan (bij voorkeur een nacht).
- Laat de satéprikkers even weken in een beker of bak met warm water. Rijg vervolgens het vlees aan de stokjes. Niet steken, maar rijgen! Probeer elk stukje 2 keer door te prikken.
- Bak de saté babi op een barbecue – draai regelmatig! Deze marinade kan snel aanbranden – het heeft liefde en aandacht nodig mensen!! Zie hieronder bij tips voor de saté babi.
Tips voor de saté babi
Geen palmsuiker?
Heb je geen palmsuiker in huis? Je kunt het eventueel vervangen voor bruine suiker. Heb je ook geen bruine suiker? Gebruik dan gewoon kristalsuiker.
Schouderkarbonade
Mocht je schouderkarbonade met bot kopen (bijv. bij de supermarkt) let er dan wel op dat je rekening moet houden met gewicht. Ik houd meestal rekening met 300-400 gram extra, omdat bot nogal zwaar is. Koop je schouderkarbonade bij de slager, vraag dan gewoon 1 kg zonder bot.
Saté babi grillen
Als ik saté babi op de barbecue grill doe ik dat heel even direct en vervolgens indirect. Hoe doe je dat? Plaats op de helft van de barbecue hete briketten, de andere helft ligt dus niks. Vervolgens grill je kort de saté (direct op de kolen) aan beide kanten tot ze een krokant korstje hebben (paar minuten per kant). Vervolgens leg je de saté op het andere gedeelte van de barbecue (waar geen briketten liggen) en plaats je de deksel op de barbecue (met de gaatjes open). Laat ongeveer een half uur indirect garen.
Satésaus is in principe niet nodig voor deze saté; hij heeft al veel smaak van zichzelf. Bewaar dit recept op Pinterest.
ziet er heerlijk uit ga gelijk vlees halen en maken dank u wel.
Beste Klerk,
Bedankt voor je leuke bericht!🙏
– Manuel