Sambal Goreng Boontjes

Sambal goreng boontjes (4 personen)
Sperziebonen, diepvries | 400 gram | |
Kokosmelk | 50 gram | |
Serehstengel (citroengras) | 1 stuk | |
Salambladeren | 3 stuks | |
Zonnebloemolie | een scheutje |
Boemboe
Knoflook | 4 tenen | |
Sjalot (groot) | 1 stuk | |
Trassi | klein stukje | |
Sambal oelek | 1 theelepel | |
Laospoeder | 1 theelepel | |
Gula djawa (palmsuiker) | 1 eetlepel |
Sambal goreng boontjes.. Typisch Indonesisch gerecht. Lekker om te combineren met Nasi Goreng en een atjar (zuurtje).
Bereidingswijze
- Zet alle ingrediënten klaar voor de sambal goreng boontjes. Mocht je geen gula djawa (palm suiker) hebben, gebruik dan bruine suiker of kristalsuiker.
- Maak een boemboe van de aangegeven ingrediënten. Gebruik een staafmixer om er een “pasta” van te maken. Heb je geen staafmixer en gebruik je een vijzel? Stamp dan de salamblaadjes niet mee en bak deze in de pan mee, zodat je deze er later weer uit kunt halen.
- Mix tot een gladde pasta zoals op onderstaande foto. Zo moet je boemboe zijn voor de sambal goreng boontjes.
- Bak in een scheutje zonnebloemolie – op middelhoog vuur – de boontjes (ong. een minuutje). Voeg vervolgens de boemboe en serehstengel toe (kneus deze even door er met de achterkant van je mes op te slaan en maak hier een knoop van). Blijf goed omscheppen. Voeg als laatst de kokosmelk toe en laat even pruttelen. Proef af en toe even een boontje om te kijken of deze gaar is. Ik vind het zelf altijd het lekkerste als de boontjes nog een beetje een “bite” hebben.
Serveer de Sambal goreng boontjes met bijvoorbeeld Nasi Goreng, atjar en extra sambal. Bewaar dit recept opPinterest.
Lijkt me lekker. Wat ik me afvraag is waarom de salamblaadjes bij de boontjes staan en niet bij de boemboe en je ze blijkbaar wel in de boemboe gebruikt? Ik denk dat ik ze bij de boontjes mik om ze er later weer uit te vissen.