Pizza bodem maken – Pizza deeg
Benodigdheden (2 grote pizza's)
Patentbloem (of 00-bloem) | 125 gram | |
Lauw water | 100 ml | |
Zout | snufje | |
Olijfolie, extra vierge | 2 eetlepels |
Oplossen (in kom of beker)
Lauw water | 50 ml | |
Kristalsuiker | 1/2 theelepel | |
Gist (zakje 7 gram) | half zakje |
Maak zelf je eigen pizza bodem met dit recept. Met deze stap-voor-stap uitleg kan jij de lekkerste pizza bodem maken. Het deeg moet wel een tijdje rijzen/rusten voor je de pizza kan bakken. Zie hieronder de twee methodes die je kunt gebruiken.
Goed deeg heeft tijd nodig, net als goede wijn.
In de koeling laten rijzen
Voor het allerbeste resultaat laat je je deeg voor 24 uur rijzen in de koelkast. Op deze manier krijg je de beste pizza bodem. Deze methode wordt vaak door professionele bakkers gebruikt. Door het deeg rustig te laten rijzen krijg je het beste resultaat.
Op kamertemperatuur laten rijzen
Wil je je pizza bodem vandaag nog maken. Laat het dan een middagje rusten, maar wel op kamertemperatuur. We gaan dan uit van 4 uur. Heb je maar een uurtje de tijd? Laat het dan naast een kachel of verwarming rijzen of op lage temperatuur in de oven (minimaal een uur). Dit heeft zelf niet mijn voorkeur, maar ik snap dat niet iedereen er de tijd voor heeft.
- Los de gist op; schenk in een beker of kommetje 50 ml lauw water en meng dit met de gist en de suiker. Zie benodigdheden onder het kopje “oplossen”.
- Met de keukenmachine: Voeg de bloem met een snufje zout toe aan de kom van de keukenmachine, gebruik een deeghaak. Zet de keukenmachine aan op middelhoge snelheid. Voeg hier de gist, het water en een scheutje olijfolie aan toe. Laat de machine een paar minuten kneden. Strooi wat bloem op je keukenblad en kneed nog een paar minuten met je handen stevig door tot een bal.
Met de hand: heb je geen keukenmachine? Leg dan de bloem op je keukenblad en maak een kuiltje in het midden. Giet vervolgens beetje voor beetje het water-gist mengsel erbij en roer met een vork de bloem door het vocht heen. Voeg als laatst het overige water, de olijfolie en snufje zout toe. Vervolgens kneed je het stevig door en vorm tot een bal. - Strooi wat bloem in een kommetje en leg hier je deegbal in (dit zorgt ervoor dat je hij niet gaat plakken), dek af met een vochtige doek. Laat het deeg 24 uur in de koelkast of minimaal 1 uur op een warme plek. Je krijgt het beste resultaat als je het “langzaam” laat rijzen. Maar heb je geen tijd? Plaats het dan op een warme plek dan zal het proces sneller gaan.
- Strooi wat bloem op je keukenblad en vorm het deeg tot een ronde pizza, gebruik hier je deegroller bij. Strooi opnieuw bloem als je keukenblad te droog wordt, anders gaat je pizza blijven plakken en dat wil je niet. Leg je pizza vervolgens op een bakplaat met een vel bakpapier. Beleg je pizza met je favoriete topping. Bak de pizza in een voorverwarmde oven van 240 graden voor ongeveer 10-15 minuten.
Tips voor het maken je pizza bodem
- Is je deeg te nat of te klef? Voeg dan beetje bij beetje wat extra bloem toe tot je deeg niet meer kleeft.
- Is je deeg te droog? Voeg dan steeds een eetlepel water toe en kneed tot je de juiste consistentie hebt.
- Rol je pizza zo dun mogelijk als je een echte Italiaanse pizza wilt. Je zult hierdoor een lekkere krokante bodem krijgen.
Geen reacties