Pepesan Ikan (Moluks recept)
Pepesan ikan voor 4 personen
Verse makrelen | 2 stuks | |
Tamarinde pasta | 2 eetlepels | |
Water | 75 ml |
Boemboe
Ui | 2 stuks | |
Knoflook | 6 stuks | |
Runderbouillonblokjes | 2 stuks | |
Kemirinoten | 6 stuks | |
Koenjit / Kurkuma | 2 flinke theelepels | |
Zout | naar smaak | |
Sambal oelek | 1 eetlepel |
Extra nodig
Olie | om in te bakken | |
Cocktailprikkers | 8 stuks | |
Bananenblad | 2 grote stukken | |
Aluminiumfolie (optioneel) | 2 grote stukken | |
Barbecue | met houtskool |
Mocht je van vis houden, dan is Pepesan ikan écht iets voor jouw. Het betekent letterlijk vis in gestoomd in bananenblad. Bananenblad zelf kan je niet eten, maar het geeft het gerecht een heerlijke smaak. Houd je niet zo van het gepriegel met graadjes? Koop dan gewoon makreelfilets. Vraag aan je visboer voor verse makreelfilets of kijk bij je lokale supermarkt (AH heeft vaak makreelfilets liggen).
Hoe pepesan ikan bereiden – stap voor stap
- Maak de boemboe voor de pepesan ikan door… te mixen in een keukenmachine of te vijzelen tot een pasta. Zet alvast een braadpan aan (op hoog vuur, met een dikke laag zonnebloemolie) om straks de makreelmoten te frituren.
- Snijd de staart en kop van de makreel en snijd de makreel in moten. Dep de makreel vervolgens in de tamarindepasta gemengd met water.
- Frituur deze kort in de olie totdat de buitenkant krokant is, de makreel hoeft niet gaar te zijn. Laat de makreel uitlekken op keukenpapier.
- Maak van het bananenblad twee bakjes en prik de zijkanten vast met de cocktailprikkers. Leg de makreelmoten in de bakjes van bananenblad en plaats hierop de boemboe (pasta) die je eerder gemaakt hebt. Verdeel hieroverheen de djeroek poeroet (limoenblaadjes) en de gekneusde sereh (citroengras). Wikkel voor de zekerheid extra met aluminiumfolie om lekken te voorkomen.
-
Op de barbecue (voorkeur)
Verwarm de barbecue met houtskool. Zorg ervoor dat de helft gevuld is met houtskool en de andere helft volledig leeg is; nu kunnen we indirect grillen (hierdoor zal je ikan pepesan rustig garen en zul je gegarandeerd resultaat krijgen, het kan bijna niet fout gaan. Plaats de pepesan ikan aan de lege kant van de barbecue. Plaats de deksel van de barbecue en zet een paar gaten open. Zorg dat de barbecue ongeveer 170 graden is en grill ong. 50 minuten.In de oven
Verwarm de oven voor op 170 graden en bak de pepesan ikan gedurende 50 minuten.
Serveer met rijst, groenten en sambal. Bewaar dit recept op Pinterest.
Geen reacties