Recepten

Pepesan Ikan (Moluks recept)

Pepesan Ikan (Moluks recept)
Welkom allen op mijn nieuwe site! 
Op Zaligrecept.nl kun je zowel makkelijke als uitgebreide recepten vinden, of je nou weinig tijd hebt om in de keuken te staan of juist heel veel; met Zaligrecept.nl wil ik zoveel mogelijk (thuis)koks de lekkerste recepten aanbieden. 

ovenschotel recepten

slowcooker recepten

pasta recepten

Pepesan ikan voor 4 personen

Verse makrelen 2 stuks
Tamarinde pasta 2 eetlepels
Water 75 ml

Boemboe

Ui 2 stuks
Knoflook 6 stuks
Runderbouillonblokjes 2 stuks
Kemirinoten 6 stuks
Koenjit / Kurkuma 2 flinke theelepels
Zout naar smaak
Sambal oelek 1 eetlepel

Extra nodig

Olie om in te bakken
Cocktailprikkers 8 stuks
Bananenblad 2 grote stukken
Aluminiumfolie (optioneel) 2 grote stukken
Barbecue met houtskool

Mocht je van vis houden, dan is Pepesan ikan écht iets voor jouw. Het betekent letterlijk vis in gestoomd in bananenblad. Bananenblad zelf kan je niet eten, maar het geeft het gerecht een heerlijke smaak. Houd je niet zo van het gepriegel met graadjes? Koop dan gewoon makreelfilets. Vraag aan je visboer voor verse makreelfilets of kijk bij je lokale supermarkt (AH heeft vaak makreelfilets liggen).

Met smakelijke groet

Hoe pepesan ikan bereiden – stap voor stap

 1. Maak de boemboe voor de pepesan ikan door… te mixen in een keukenmachine of te vijzelen tot een pasta. Zet alvast een braadpan aan (op hoog vuur, met een dikke laag zonnebloemolie) om straks de makreelmoten te frituren.
 2. Stap 1: maak de boemboe

 3. Snijd de staart en kop van de makreel en snijd de makreel in moten. Dep de makreel vervolgens in de tamarindepasta gemengd met water.
 4. Stap 2: snijd de makreel in moten

 5. Frituur deze kort in de olie totdat de buitenkant krokant is, de makreel hoeft niet gaar te zijn. Laat de makreel uitlekken op keukenpapier.
 6. Stap 3: bak de makreel in de olie

 7. Maak van het bananenblad twee bakjes en prik de zijkanten vast met de cocktailprikkers. Leg de makreelmoten in de bakjes van bananenblad en plaats hierop de boemboe (pasta) die je eerder gemaakt hebt. Verdeel hieroverheen de djeroek poeroet (limoenblaadjes) en de gekneusde sereh (citroengras). Wikkel voor de zekerheid extra met aluminiumfolie om lekken te voorkomen.
 8. Stap 4: bananenblad bakjes maken

 9. Op de barbecue (voorkeur)
  Verwarm de barbecue met houtskool. Zorg ervoor dat de helft gevuld is met houtskool en de andere helft volledig leeg is; nu kunnen we indirect grillen (hierdoor zal je ikan pepesan rustig garen en zul je gegarandeerd resultaat krijgen, het kan bijna niet fout gaan. Plaats de pepesan ikan aan de lege kant van de barbecue. Plaats de deksel van de barbecue en zet een paar gaten open. Zorg dat de barbecue ongeveer 170 graden is en grill ong. 50 minuten.

  In de oven
  Verwarm de oven voor op 170 graden en bak de pepesan ikan gedurende 50 minuten.

 10. Stap 5: grill op de barbecue

  Serveer met rijst, groenten en sambal. Bewaar dit recept op Pinterest.
  Pepesan ikan (Moluks recept)

  Voorbereiding

  20 min

  Kooktijd

  50 min

Beoordeel dit recept

93%

Favoriet

Geen reacties

Reactie achterlaten

Laatste Recepten