Nasi Goreng Speciaal
Ingrediënten voor 4 personen
Rijst | 250-300 gram | |
Hamlap | 200 gram | |
Chinese roerbakmix | 400 gram | |
Sjalotten | 6 stuks | |
Ui, middelgroot | 1 stuk | |
Knoflook | 2-3 tenen | |
Zonnebloemolie | 4 eetlepels | |
Sambal oelek | 2 theelepels | |
Trassi | naar smaak | |
Ketoembar | 2 theelepels | |
Djinten | 1/2 eetlepel | |
Ei | 4 stuks | |
Garnalen | 100 gram |
Nasi goreng zoals hieronder beschreven, is een pittig Indonesische rijstschotel zoals iedereen wel eens heeft genoten in het restaurant-om-de-hoek. Er zijn veel vele variaties hiervan mogelijk. Zo kunt u naar eigen inzicht en smaak bijv. dunne reepjes omelet toevoegen, stukjes paprika, flintertjes prei, partjes tomaat en een potje zoetzuur (atjar) voor de liefhebber. Ook de volgende dag smaakt de nasi nog heerlijk!
Bereidingswijze
- Kook de rijst volgens voorschrift nét gaar (vooral niet te gaar) en laat hem volledig afkoelen.
- Haal de korrels met een vork goed uit elkaar
- Verhit de olie, fruit hierin de fijngehakte ui, gehakte sjalot, uitgeperste knoflook, sambal oelek en verkruimelde trasi.
- Schep met een schuimspaan dit mengsel uit de olie zodra de sjalot begint te verkleuren.
- Braad in dezelfde olie (giet desnoods iets olie erbij) de fijngesneden hamlappen gedurende 5 minuten.
- Voeg hieraan toe zout en peper naar smaak, djinten, ketoembar, een deel van de gefruite sjalotten en ui.
- Ten slotte de geheel afgekoelde rijst, de roerbakmix en de garnalen toevoegen aan de pan ( al omscheppend) circa 5 minuten.
- Bak 4 spiegeleieren en laat de dooier daarbij heel.
- Serveer de nasi in een voorverwarmde schaal, garneer met ei, in plakjes gesneden augurken en een takje peterselie. Geef er croquant gebakken kroepoek bij.
Heel lekker gaan we gauw maken