Molukse Saté Ajam
Saté ajam benodigdheden
Kipdijfilet, reepjes 1x2 cm | 1 kg |
Marinade
Ketjap manis | 200 ml | |
Keukenstroop | 250 ml | |
Knoflook | 5 tenen | |
Sereh, fijn gesneden | 2 stengels | |
Djeroek Poeroet (limoenblaadjes) | 6 stuks | |
Djahé (gemberpoeder) | 2 theelepels | |
Tamarinde pasta | 3 eetlepels | |
Water | 60 ml | |
Citroensap | halve citroen | |
Djintan (komijnpoeder) | 1 eetlepel | |
Zonnebloemolie | scheutje | |
Kippenbouillontabletten | 3 stuks | |
Ketoembar (korianderpoeder) | 2 eetlepels | |
Sambal oelek | 1 eetlepel |
Vandaag maken we Molukse saté ajam; onwijs lekker op de barbecue (indirect grillen). Bij voorkeur de marinade een nachtje in de kip laten trekken (hier zal je het beste resultaat door krijgen). Tijd en aandacht zijn dan ook één van de de belangrijkste ingrediënten in de Molukse keuken). Alvast selamat makan!
Hoe de Molukse saté ajam bereiden – stap voor stap
- Snijd de kipdijfilet in blokjes van 1×2 cm en plaats in een kom.
- Maak de marinade van de ketjap, keukenstroop, ketoembar/korianderpoeder, knoflook, sereh/citroengras (zo fijn mogelijk gesneden), djeroek poeroet, djahé/gemberpoeder, tamarinde, water, zonnebloem olie, bouillonblokjes en sambal oelek.
- Voeg de marinade in de kom en roer goed door de kip heen. Laat bij voorkeur een nachtje marineren (minimaal een uur).
- Week de saté prikkers van te voren in warm water en rijg de kip. Niet simpelweg alle stukken er 1 keer doorheen prikken maar ieder stukje meerdere malen rijgen. Gooi de marinade niet weg want deze kun je er tijdens het grillen nog overheen strijken!
- Grill de saté ajam – bij voorkeur indirect – op de barbecue. Dus ene kant wel houtskool en de andere kant laat ik leeg, hier plaats in dan de saté (met deksel erop, gaten half open). Draai de saté na een kwartiertje en strijk de overgebleven marinade eroverheen met een bakkerskwast. Grill nog ongeveer 10-15 minuten, check regelmatig.
Serveer deze Molukse saté ajam met bijvoorbeeld Molukse nasi goreng en Sambal goreng boontjes. Vergeet ook de atjar, gebakken uitjes en kroepoek niet om het compleet te maken! Bewaar dit recept op Pinterest.
Heerlijk! Dank je voor uw recepten. Doet u ook catering?
Beste Ilona,
Bedankt voor je bericht!
Nee, dat doe ik niet.
Mocht je nog een goede catering zoeken dan is misschien http://www.malukufood.nl iets voor je 🙂
Groet,
Manuel
Top recept,, heerlijk, dank hier voor.
Beste Wim,
Fijn om te horen!
Jij bedankt voor je reactie!🙏
Groet,
Manuel
Er staat 2 x ketoembar op de lijst….?
En geen uien….?
Beste Peter,
Bedankt voor je reactie.
Het moet 2 eetlepels ketoembar zijn, de dubbele aanduiding heb ik eraf gehaald.
Dit recept is inderdaad zonder uien. Ik zal je alvast vertellen dat je het niet zult missen in dit recept, het is echt heerlijk.
Afgelopen zomer voor familie gemaakt op de bbq en iedereen vond het lekker!
Groet,
Manuel