Javaanse bami
Javaanse bami voor 3-4 personen
Spaghetti | 400 gram | |
Kipdijfilet, kleine blokjes | 350 gram | |
Ui, fijn | 1 stuk | |
Knoflook, fijn | 5 tenen | |
Maggiblokjes | 3 stuks (vierkante) | |
Gemberpoeder | 2 theelepels | |
Tomatenpuree | 1 eetlepel | |
Ketjap medja | 6 eetlepels | |
Vijfkruidenpoeder | 0,5 theelepel | |
Selderij, fijn | 5 takjes | |
Sambal oelek | halve eetlepel | |
Trassi | klein stukje (1x1 cm) |
Javaanse bami.. ik kan er geen genoeg van krijgen! Dit recept heb ik al meerdere malen gemaakt en ik het blijft één van mijn favoriete bamirecepten.
Hoe deze Javaanse bami bereiden – stap voor stap
- Kook de spaghetti volgens de verpakking (beet)gaar. Spoel af met koud water en laat uitlekken. Snijd de ui, knoflook en selderie fijn, de kipfilet in kleine blokjes en zet alle andere ingrediënten alvast klaar.
- Fruit de ui en knoflook in een scheut olie op hoog vuur – blijf goed omscheppen het mag niet bruin worden.
- Voeg de kipdijfilet toe en bak een minuutje mee. Als de kip aan alle kanten gebakken is voeg je de selderie en tomatenpuree toe. Roer goed zodat de smaken goed tot elkaar komen. Bak een paar minuten.
- Voeg vervolgens de ketjap medja, vijfkruidenpoeder, gemberpoeder, maggiblokjes, tassi, sambal oelek en zwarte peper toe aan de pan. Roer goed door elkaar en laat weer even een paar minuten bakken.
- Als de ketjap flink begint te bubbelen voeg je de afkoelde spaghetti toe, draai het vuur iets zachter en hussel goed door elkaar.
Serveer de Javaanse bami met extra sambal en atjar of komkommer. Bewaar dit recept op Pinterest.
Heerlijk hoor, heb alleen ipv gemberpoeder 1tl. kentjur gedaan. Neigt anders teveel naar chinees, samen met de spicepowder. Die heb ik er wel ingelaten. Top. En de sambal oelek weggelaten. Dat is teveel indisch ipv Sur. Vd rest precies zo gedaan. Deze houd ik erin.
Ik ken dit als Surinaamse bami, want daar gebruiken ze bami. Maar heerlijk.