Indonesische Rendang (Slowcooker recept)
Ingrediënten Rendang (2 personen)
Runderriblappen | 500 gram | |
Tamarindepasta | 1 theelepel | |
Djeroek poeroet (Kafferlimoen) | 3 stuks | |
Daun salam (Indonesisch laurier) | 2 stuks | |
Serehstengels, gekneusd | 2 stuks | |
Santen | 300 ml | |
Bouillonblokje rundvlees | 1 stuk |
Boemboe maken
Verse laos | 15 gram | |
Verse gember | 15 gram | |
Grote sjalotten | 2 stuks | |
Knoflook | 5 tenen | |
Koenjit (kurkuma) | 15 gram | |
Sambal oelek | 1 grote theelepel | |
Koriander | 1 theelepel | |
Kruidnagelpoeder | ½ theelepel | |
Komijnpoeder (djintan) | ¼ theelepel | |
Zout | 1,5 theelepel | |
Palmsuiker | 3 theelepels |
Vandaag maar weer een keer een slowcooker recept, dit was voor mij een tijdje geleden. Schrik niet van de vele ingrediënten (welkom in de Indonesische keuken)! Mocht je geen zin hebben om dit allemaal aan te schaffen, dan kun je ook gewoon een kant-en-klare boemboe halen voor Rendang. Een aantal ingrediënten zijn niet in de supermarkt te koop, hiervoor moet je naar de Aziatische toko. Lekker met bijvoorbeeld Nasi Goreng en een zuurtje van Atjar.
Wil je deze rendang toch in een braadpan stoven? Voeg dan een kopje water erbij (ong. 100 ml).
Bereidingswijze Rendang
- Zet alle benodigdheden alvast klaar. Schil de koenjit, gember en laos. Pel en snijd de ui en knoflook in hapklare stukken (deze worden later nog gemixt, dus hoeft niet heel fijn). Snijd het rundvlees in blokken en laat op kamertemperatuur komen (nooit direct uit de koelkast de pan in!!).
- Maak een boemboe van de aangegeven ingrediënten met bijvoorbeeld een staafmixer of vijzel (meer werk, maar wel lekkerder!).
- Bak nu de boemboe even mee (op middelhoog vuur) en voeg hierbij de gekneusde serehstengels, djeroek peroet, en salam aan toe. Roer goed door en bak even totdat de smaken goed vrijkomen.
- Draai het vuur op z’n hoogst en voeg de rundvlees blokken toe, roer de boemboe goed door de rundvlees heen. Bak het rundvlees (kort) aan alle kanten bruin. Zet hierna het vuur uit.
- Voeg nu de kokosmelk, bouillonblokje en tamarindepasta toe en roer goed door. Het vlees moet goed onderstaan, anders nog wat kokosmelk toevoegen (of een kopje water als je een braadpan gebruikt).
- Zet nu de slowcooker aan voor 8 uur op standje low/1. Of als je een braadpan gebruikt: 4 uur op laag vuur (met deksel op de pan).
Lekker om te serveren met bijvoorbeeld rijst of Nasi Goreng.
Voor erbij: schijfjes komkommer of een zuurtje van Atjar. Bewaar deze Indonesische Rendang op Pinterest.
Geen reacties