Daging smoor (Gesmoord rundvlees)
Daging smoor voor 4 personen
Sukadelappen | 800 gram | |
Sjalotten | 6 stuks | |
Knoflook | 6 tenen | |
Rundvleesbouillonblokje | 2 stuks | |
Ketjap manis | 100 ml | |
Water | 200 ml | |
Tomatenketchup | 3 eetlepels | |
Nootmuskaat | 3/4 theelepel | |
Suiker | 1 eetlepel | |
Peper (of sambal) | naar smaak | |
Zout | naar smaak | |
Olie | een scheutje | |
Limoen | 1 stuk, uitgeperst |
Zo dan, weer eens tijd voor een nieuw recept. Vandaag staat Daging Smoor op het menu; Indisch gesmoord rundvlees. Je kunt dit gerecht smoren in een braadpan of in een slowcooker. Persoonlijk ben ik fan van de slowcooker (vooral voor rundvlees gerechten). Je zet het apparaatje voor 8 uur aan en je hebt altijd mals vlees, hiernaast hoef je niet de hele tijd thuis te blijven omdat je een pan op het vuur aan hebt staan – met een slowcooker kun je gewoon even de deur uit.
Daging smoor bereiden (stap voor stap)
- Laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen en snijd het vlees in repen van 1×3 cm. Zet alvast alle ingrediënten klaar (ja de ketchup staat verkeerd om, I know).
- Pel de sjalotten en knoflooktenen en voeg deze (gesneden in grove stukken) toe aan het bakje van de staafmixer. Voeg wat olie toe om het wat smeuïger te maken. Mix het met een staafmixer tot een pasta.
- Fruit – in een scheut olie – de sjalot/knoflook op middelhoog vuur in een braadpan of gebruik de pan van een slowcooker (als je er één hebt). Laat de smaken van de sjalot en knoflook even goed tot elkaar komen, schep regelmatig om. Na ongeveer 5 minuten draai je het vuur hard.
- Voeg nu de stukken rundvlees toe en laat dit even aan alle kanten dichtschroeien, dit duurt ongeveer 5 minuten. Schep regelmatig om. Als het vlees bruiner is geworden (moet niet gaar zijn!) draai je het vuur zacht.
- Voeg nu de smaakmakers toe zoals de ketjap, tomatenketchup, bouillonblokjes, nootmuskaat, suiker, peper/sambal, zout en daarnaast ook nog 200 ml water en het sap van een limoen (het zuurtje hiervan zal het rundvlees extra mals maken).
-
Gebruik je een braadpan?
Doe de deksel op de pan en smoor het vlees in 4 tot 5 uur zachtjes gaar. Langer of korter kan ook, de daging smoor is goed als het makkelijk uit elkaar valt als je erop drukt met een vork.Gebruik je een slowcooker?
Zet de deksel op de pan en smoor het vlees in 8 uur gaar op standje low. Je hoeft het vlees niet te controleren; je hebt verzekerd mals vlees (anders eet ik mijn schoen op).
Serveer met nasi, witte rijst of bami. Lekker met atjar, sambal en komkommer erbij. Bewaar dit recept op Pinterest en volg ons ook op Instagram!
Wat een heerlijk recept voor daging smoor.
Heb het met de slowcooker gemaakt en dit recept is een blijvertje!