Ajam pedis (uit de slowcooker)
Ajam pedis voor 4 personen
Kipvleugels | 1,5 kilo | |
Sambal oelek | 2-3 eetlepels | |
Suiker | 3-4 eetlepels | |
Knoflook, geperst | 5 teentjes | |
Djeroek poeroet (limoenblad) | 6 stuks | |
Daun salam (Indisch laurierblad) | 4 stuks | |
Laos | 4 plakjes | |
Trassi | stukje | |
Citroen | Helft plakjes, helft uitgeknepen | |
Tomaat, kleine stukjes | 1 stuk | |
Ketjap manis | 2 flinke scheuten | |
Zonnebloem olie | klein scheutje |
Vandaag weer een Indonesisch gerecht: Ajam pedis. Dit keer wel ietsjes anders dan normaal: we maken hem vandaag in de slowcooker! Serveer met bijvoorbeeld sambal goreng boontjes en Javaanse bami of bekijk hier meer Indonesische recepten.
Heb je nog geen slowcooker? Bekijk dan hier het artikel voor tips bij het kopen van een slowcooker.
Hoe dit recept voor ajam pedis uit de slowcooker bereiden (stap voor stap)
- Vet de kippenpootjes licht in met wat zonnebloemolie en grill deze in een grillpan (op hoog vuur). Zorg dat de kippenpootjes aan elke kant grillstrepen / een krokant korstje krijgt, het hoeft niet gaar te zijn (in de slowcooker zal de kip gaar worden in het sausje). Laat de kip uitlekken op keukenpapier.
- Voeg de ketjap manis, sambal oelek, tomaat, geperste knoflook, laos, trassi (verkruimeld), suiker, citroen*, djeroek poeroet, daun salam en 2 kopjes water toe aan de slowcooker. Roer dit door elkaar.
*Snijd de helft van de citroen in plakjes en knijp de andere helft uit. - Voeg nu de kippenpootjes toe aan de slowcooker en roer goed door het sausje heen. Zorg dat elk kippenpootje in het sausje ligt. Heb je een wat kleinere slowcooker? Voeg dan meer water en ketjap toe zodat de kip beter onder staat. Proef het sausje even; is hij te pittig? Voeg meer suiker toe. Is hij te zoet? Voeg extra sambal toe.
- Laat nu de ajam pedis ongeveer 4 uur op low in de slowcooker. (Halve wegen de kip even omscheppen voor het beste resultaat).
Yumm! Wat is die lekker mals! Lekker met rijst, nasi en/of bami en een Indisch groentegerecht zoals sambal goreng boontjes. Bewaar dit recept op Pinterest en volg ons ook op Instagram!
Hoi Manuel,
Een heerlijk gerecht.
Ik heb echter geen slowcooker.
Is dit gerecht ook te bereiden in een braadpan?
Zo ja, hoe gaat dit in zijn werk?
Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.
Culinaire groetjes,
Manolito
Beste Manolito,
Je kunt het gerecht na het grillen ook in een voorverwarmde oven doen. Als je een gietijzeren braadpan hebt, dan kun je deze een paar uur (ongeveer 2-3) in de oven doen op 100 graden. Ook kun je deze op laag vuur laten sudderen voor een paar uur. Gebruik wel een pan met een dikke bodem.
Groet,
Manuel