Ajam opor (gele kip)
Ajam opor voor 4 personen
Kipkarbonades | 1 kg | |
Suiker | 1 eetlepel | |
Kokosmelk | 200 ml | |
Water | 300 ml | |
Zonnebloemolie | om te wokken |
Boemboe
Knoflook | 4 teentjes | |
Trassi | klein stukje | |
Grote ui | 1 stuk | |
Kemirinoten | 4 stuks | |
Kippenbouillon | 2 stuks | |
Koenjit (kurkuma) | 2 theelepels | |
Djeroek poeroet (limoenblaadjes) | 4 stuks | |
Sambal oelek | 1 eetlepel | |
Zonnebloemolie | scheut | |
Sereh (citroengras) | 2 stuks |
Vandaag maakte ik Ajam opor (ofwel gele kip) samen met mijn heerlijke snelle nasi goreng en sambal goreng boontjes. Ook lekker met een zuurtje van atjar/komkommer en kroepoek (zelf neem ik altijd de kroepoek-naturel bij Indische gerechten). Laat gerust je reactie achter onder het recept, dat waardeer ik enorm!
Hoe de Ajam opor bereiden – stap voor stap
- Laat de kip op kamertemperatuur komen en mix ondertussen de ingrediënten voor de boemboe met een staafmixer (ui, knoflook, kemiri, bouillon, trassi, olie en sambal). Snijd alvast alles in grove stukken zodat de staafmixer minder moeite heeft met het malen.
- Zet een braad- of hapjespan aan op middelhoog vuur en fruit hierin de boemboe. Laat ongeveer 2 minuten bakken (wel goed roeren!).
- Voeg de kip toe en meng deze door de boemboe, zet het vuur wat harder, blijf wel goed omscheppen. Bak de kip ongeveer 2-3 minuten.
- Nu voeg je de kokosmelk en water toe. Roer goed door en laat ongeveer 40 minuten zachtjes sudderen met de deksel half op de pan. Zet de laatste 10 minuten de oven aan op bovengrill (ongeveer 230 graden).
- Leg de kip in een ovenschaal en grill deze – in het midden van de oven – voor ongeveer 10 minuten (op bovengrill-stand) zodat de kip een krokant korstje krijgt. Houd je kip goed in de gaten!
Serveer samen met kroepoek, sambal, atjar en/of rijst/nasi/bami. Bewaar dit recept op Pinterest en volg ons ook op Instagram!
De ajam opor is aan het sudderen????????